◐ Situering
Duik met je leerlingen in de complexe maar erg aantrekkelijke roman Walewein, die ons confronteert met een bizarre mengeling van ridderlijk-hoofs idealisme en humor. De verder onbekende Waleweindichters Penninc en zijn opvolger, Pieter Vostaert, die de onafgewerkte roman van zijn voorganger voltooide, haalden hun inspiratie niet alleen bij Arturromans maar ook uit de Tristan, de Karelepiek, de visioenenliteratuur, de Bijbel, sprookjes en zelfs de Reynaert.
Wanneer tijdens een hofdag een kostbaar schaakbord koning Arturs paleis binnenzweeft en landt in het midden van de grote zaal, waagt geen enkele van de nochtans zo roemrijke ridders van de Ronde Tafel het om erop te gaan spelen. Na enige tijd verdwijnt het bord op even mysterieuze wijze als het gekomen is. De koning mag dan wel beloven dat wie het schaakspel terugbrengt zijn rijk en zijn kroon zal erven, niemand durft deze queeste aan. Pas wanneer een woedende Artur dreigt het schaakbord dan maar zelf te zullen zoeken, biedt Walewein zich aan, niet zonder zich er eerst van verzekerd te hebben dat het de koning menens is met zijn belofte.
◑ Praktisch
- Lees eerst de algemene inspiratiegids om vertrouwd te raken met de voorleesmethode.
Raadpleeg dan specifiek bij dit leermiddel de briefing voor leerkrachten. - Druk voor alle lezers het leermiddel als boekje af, zie onderstaande link.
- Vergeet niet om ook de illustratie in de klas te tonen (op voorhand of nadien) en de link met de tekst te bespreken.
- Wil je graag jouw voorlezen nog wat finetunen? Hier vind je allerlei tips terug.
◗ Voorleestekst Walewein
'Als ik moet sterven, zal ik u mijn ziel schenken, schone jonkvrouw. Als u mij mijn leven afneemt, zal ik graag met zoet verdriet in uw schoot sterven.’
◒ Meer Walewein
- Achtergrondinformatie over Walewein op www.literairecanon.be.
- Theatergroep Aluin maakte enkele prikkelende smaakmakers over klassieke middeleeuwse teksten.
Eén daarvan gaat over Ysabele uit Walewein. - Literatuurwetenschapper Mike Kestemont vertelt je in de podcast van Klara waarom Walewein absoluut thuishoort in de literaire canon:
Comments