◐ Situering
Duik met je leerlingen in een van de invloedrijkste boeken uit ons taalgebied. De Leeuw van Vlaanderen was de eerste van een reeks succesvolle romans waarmee Hendrik Conscience (1812–1883) naam en faam maakte in binnen- en buitenland. Hij werd 'de man die zijn volk leerde lezen' genoemd, omdat hij met zijn schrijfstijl en populaire verhalen bijdroeg tot de geletterdheid van het Vlaamse volk. In een tijd waarin het Frans de dominante taal was in veel openbare en culturele domeinen in België, koos Conscience bewust voor het Nederlands. En met zijn keuze voor De Leeuw van Vlaanderen, een spannend verhaal over de moed en strijdlust van de Vlamingen in een van de belangrijkste momenten uit de Vlaamse geschiedenis, versterkte hij bij veel van zijn lezers het historisch bewustzijn en de trots op de Vlaamse identiteit.
◑ Praktisch
- Lees eerst de algemene inspiratiegids om vertrouwd te raken met de voorleesmethode.
Raadpleeg dan specifiek bij dit leermiddel de briefing voor leerkrachten. - Druk voor alle lezers het leermiddel als boekje af, zie onderstaande link.
- Vergeet niet om ook de illustratie in de klas te tonen (op voorhand of nadien) en de link met de tekst te bespreken.
- Wil je graag jouw voorlezen nog wat finetunen? Hier vind je allerlei tips terug.
◗ Voorleestekst De Leeuw van Vlaanderen
'Uit al de kwartieren der stad klommen de kreten "Vlaanderen de Leeuw! Wat wals is, vals is! Slaat al dood!" verward en donderend in de hoogte.'
◒ Meer over De Leeuw van Vlaanderen
- Achtergrondinformatie over De Leeuw van Vlaanderen op www.literairecanon.be.
- Hugo Claus bewerkte het boek van Conscience tot een film, die in 1984 verscheen.
Comments